Terugblik op 2020

Terugblik op 2020 - Nils Nijdam

Terugblik op 2020

Terugblik op 2020, een bijzonder jaar, voor mij ook professioneel. In februari 2020 ben ik overgestapt van de lokale naar de landelijke overheid, na 11,5 jaar en 5 functies bij de gemeente Den Haag naar de Algemene Rekenkamer. Daar werk ik al weer bijna een jaar, weliswaar het grootste deel vanuit huis.

Decentralisaties in het sociaal domein

Voorts heb ik in oktober m’n proefschrift over de decentralisaties in het sociaal domein verdedigd. Een thema dat morgen 6 jaar na data nog altijd veel impact heeft op gemeenten. Voor grote steden zoals Den Haag waar ik heb gewerkt, maar zeker ook voor de regio. Zoals Groningen, waar ik ben opgegroeid. Of Friesland waar ik nu een weekje op vakantie in eigen land ben.

Wat is dan de boodschap van nabijheid in zo’n gemeente?

Gemeenten worden weer samengevoegd

Taken zijn gedecentraliseerd en gemeenten worden weer samengevoegd omdat ze niet over de middelen beschikken om hun taken uit te kunnen voeren. Soms tot grote proporties als Súdwest-Fryslân dat bijna een kwart van de provincie beslaat.

Wat is dan de boodschap van nabijheid in zo’n gemeente?

En wat een contrast met het verleden waar steden van minder dan 1000 inwoners een zelfstandige gemeente waren. Zoals Hindeloopen.

Meer informatie

Educatie

Overzicht

Categorieën
error: Content is protected !!